Měření teploty z několika míst a logování na ThingSpeak

02.01.2015 19:58

Tento projekt řeší měření teploty z několika míst a následné předání naměřených hodnot do kanálu na ThingSpeak prostřednictvím ethernetu.

V projektu jsem použil Arduino Uno, Ethernet shield, kontaktní pole, rezistor 4,7kOhm, propojovací vodiče, 4 kusy teplotních čidel DS18B20 a účet na ThingSpeak.


Začneme hardwarem. Propojíme samotné Arduino s EthShieldem, gumičkou si sestavu přichytíme ke kontaktnímu poli a prodrátujeme dle obrázku s čidly. Nezapomeneme na PULL UP rezistor 4k7, který nám vyrábí na sběrnici logickou 1 (+5V) pokud je sběrnice v klidu. Nepoužívám parazitní napájení čidel, neosvědčilo se při větších vzdálenostech.


Jak to vypadá na kontaktním poli


 

Jak to může vypadat ve skutečnosti.


Hardware máme připravený a na řadu přichází software. Nejdříve musíme zjistit adresy čidel. Každé má svůj unikátní 64 bitový kód, díky tomu může být na sběrnici více než jedno čidlo.

Na zjištění adres čidel slouží prográmek ze stránek HACKTRONICS

https://www.hacktronics.com/Tutorials/arduino-1-wire-address-finder.html

zároveň si stáhněte i potřebné knihovny.

Arduino 1-Wire Address Finder Software

OneWire Arduino Library

DallasTemperature Arduino Library

 


Je dobré si čidla označit a zaznamenat adresy čidel. Já na označení použil akrylovou barvu, rudou, žlutou, modrou a zelenou. Těmto barvám odpovídá i označení jednotlivých měřících kanálů.

Jakmile máme zjištěné adresy čidel, můžeme nahrát program na čtení teplot a odesílání dat na ThingSpeak. OneWire sběrnice je připojená k digitálnímu vstupu 3.


Vlastní program pro Arduino



Nyní si vytvoříme účet na ThingSpeak. https://thingspeak.com/ Registraci zde nebudu popisovat, je myslím jasná. Po registraci získáme kanál, do kterého budeme předávat naměřená data. Hodnoty z jednotlivých čidel se ukládají do polí. Jeden kanál, osm polí.

Do programu musíme doplnit APIkey a v kanálu nastavit pole. Pokud chcete kanál zveřejni, musíte zaškrtnout políčko Public. Další nabídky a položky jsou myslím jasné.


Výběr kanálu.


Tady je ten writeAPIkey.


Nastavení polí kanálu.

 
Zpět

Vyhledávání

arduino8.cz © 2015 Všechna práva vyhrazena.