Lekce 9 - Měříme vzdálenost s HC-SR04

06.03.2013 14:54

V tomto díle si ukážeme, jak efektivně a celkem levně měřit vzdálenost pomocí ultrazvukového modulu HC-SR04. Jedná se o kompaktní modul o velikosti velikosti cca 44x20mm, který je již samostatně funkční a není již potřeba připojovat další součástky. Jeho cena se pohybuje okolo 100Kč. Má celkem 4 piny z čehož je jeden napájecí, druhý pro vstupní puls, další pro výstupní puls a samozřejmně také zem. Je možné ho napájet 5V.

Pokud sjte si zapojili 7-segmentový displej z minulého dílu, můžete toto zapojení využít a zobrazovat naměřenou vzdálenost na tomto displeji, nebo informace z měření do počítače a zobrazovat pomocí SerialMonitor. Samozřejmně můžete použít i jiné druhy zobrazení hodnoty na jiném druhu dipleje tak i pomocí řade LED diod připojených k Arduinu.

Nejdříve si ukážeme základní zapojení pouze s ultrazvukovým modulem. Schéma nepřikládám, je tak jednoducjé, že by byla ztráta času ho vytvářet. Modul je také hezky popsaný, takže by neměl být problém.

Program pro měření vzálenosti je opravdu jednoduchý:

 

#define ECHOPIN 2        // Echo pin z HC-SC04 na pin 2
#define TRIGPIN 3        // Trig pin z HC-SC04 na pin 3

void setup()
{
//Nastaví sériovou komunikaci
Serial.begin(9600);
//Nastaví pin 2 jako vstupní
pinMode(ECHOPIN, INPUT);
//Nastaví pin 3 jako výstupní
pinMode(TRIGPIN, OUTPUT);
 
}


void loop()
{
 // Vyšle impuls do modulu HC-SR04
  digitalWrite(TRIGPIN, LOW);
  delayMicroseconds(2);
  digitalWrite(TRIGPIN, HIGH);
  delayMicroseconds(10);
  digitalWrite(TRIGPIN, LOW);
  
  // Spočítá vzdálenost
  float distance = pulseIn(ECHOPIN, HIGH);
  distance= distance*0.017315f;
  
  // odešle informace na sérivý port
  Serial.print(distance);
  Serial.print("cm\n");
  
  //počká 1 sekundu
  delay(1000);  
}

 

     Jak můžete vidět v kódu, objevila se nám tam nová funkce a to pulseIn(pin, HIGH). Tato funkce vrací počet mikrosekund od detekovaní pulsu a to buď v hodnotě LOW nebo HIGH.  Takže k vysvětlení. Po vyslání impulsu do modulu program počká na zpětné odeslání pulzu od modulu, kdy funkce pulseIn() nám vrátí potřebný počet mikrosekund. S tímto číslem můžeme dále pracovat. Vezmeme v úvahu rychlost zvuku 346,3 m*s-1 a to při teplotě suchého vzduchu 25°C. To znamená, že za 1mikrosekundu urazí v metrech 346,3/1000000 což je 0,0003463 metru. Převedo na cm to je 0,03463cm/mikrosekundu. Vzhledem k tomu, že signál jde od čidla k předmětu, kde se odrazí a zase zpět, musíme tuto vzdálenost ještě vydělit číslem 2. Výsledek je. že se vzdálenost bude rovnat počtem mikrosekund násobených číslem 0,017315. Výsledek zašleme na seriový port, kde se každou vteřinu zobrazí.

     Tak doufám, že Vám vše funguje. Nezapomeňte si nastavit stejnou rychlost v Serial Monitoru jako máte v programu. Návod bude stejný jako v lekci zde.

     Meření je docela přesné, pouze v zapojení s displejem jsem nechal přesnost na celé centimetry. V profesionálním meření je třeba počítat, že rychlost zvuku se bude nepatrně měnit v závislosti na teplotě, vlhkosti a tlaku vzduchu.

Zpět

Diskusní téma: Lekce 9 - Měříme vzdálenost s HC-SR04

Datum
Vložil
Titulek

Měření vzdálenosti

Mám stejný problém jak už se tu někdo o tom zmiňoval.Na displeji místo ukazováni vzdálenosti třeba 4,5cm atd.To stále jen kolísá 0,3 a 0,12 cm.A nejde s tým nic dělat.A na tišťaku nemám žádné tranzistory ani jeden.Jen odpory a kondenzátory.

Datum
Vložil
Titulek

Zdrojový kód a Copy-Paste

Jednoduché a funkční.
Kdyby se ještě podařilo nějak udělat, aby byl zdrojový kód při kopírování i včetně konců řádků (CR/LF) a nemusel se opravovat a doplňovat skoro všechna odřádkování, bylo by to přímo super ;-)

Datum
Vložil
Titulek

AtTiny13

Ahoj, používám Arduino jako ISP programátor a mám k němu připojený attiny13, chci to použít jako parkovací asistent, přidělám senzor na zeď a při určité vzdálenosti se mi rozsvítí ledka. Ale když chci program nahrát do procesoru tak mi to píše pulsein is not declared in this scope. Asi je to tím že to tiny13 neumí. Nešlo by to měření udělat nějak jinak?
Děkuji za odpověď

Datum
Vložil
Titulek

Re: AtTiny13

Asi s křížkem po funuse, ale...
chyba nejspíš bude v tom, že je rozdíl mezi pulsein a pulseIn.
Ten potvora je choulostivej na malá a velká písmena.
Prima den! :)

Datum
Vložil
Titulek

Zničení HC-SR04

Stavím robota. Některé součástky jdou déle z Číny než jiné. Vyzkoušel jsem HC-SR04 připravil část kodu co bude třeba pro robota a uložil jsem HC-SR04 do krabice. Pravda, že bez ochranného obalu. Teď jsem ho znovu zapojil abych si oživil kod a najednou mi hlásí jen 0 cm, což je nesmysl. Co by ho mohlo zničit ? Může ho zničit špatné zapojení, elektrické pole nebo co? Jak ověřit zda je ok? Díky za rady.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Zničení HC-SR04

Ahoj,

měl jsem stejný problém,nakonec jsem zjistil ,že jeden z kabílků není OK.Přeměř vedení kabílku.

Datum
Vložil
Titulek

Víc Tx a Rx

Zdravím mužů k jednomu arduinu připojit víc než jede ultrazvuk ?

Datum
Vložil
Titulek

Náročnost na čistotu prostředí

Zdravím,

je ultrazvukové čidlo použitelné v lehce prašnějším prostředí?

Napadá mne aplikace při zjišťování hladiny sypkého materiálu v silu, teoreticky se práší jen při nasýpání, pak materiál pozvolna ubývá .. a ještě mne napadá problém č.2 - myslíte že se bude signál uvnitř takové kovové násypky nějak zběsile odrážet a znehodnocovat měření ??

jinak co se požadované přesnosti týče +- 10cm je myslím pro tento účel optimální, netřeba ladit milimetry ;)

díky, Pepa

Datum
Vložil
Titulek

Re: Náročnost na čistotu prostředí

Myslím si, že ultrazvukový senzor je asi jako jediný prakticky použitelný i v prašném prostředí. Já bych jej chtěl vyzkoušet pro kontrolu množství uhlí v násypce automatického kotle.

Koneckonců stejný princip se používá i u parkovacích senzorů automobilů a ty fungují v prachu, dešti i sněžení a to i když je auto zablácené ;-)

Datum
Vložil
Titulek

super, ono to funguje

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Vyhledávání

arduino8.cz © 2015 Všechna práva vyhrazena.