Lekce 19 - Arduino a senzor tlaku BMP085

24.05.2013 21:07

Translate to English

   

 Před několika dny mi dorazil poštou senzor atmosférického tlaku BMP085 od firmy Bosch. Jedná se o již připravený modul o velikosti 20x15mm takže opravdu prcek. Nálézá se na něm 6 vývodů, všechny jsou na modulu popsané a vzhledem k tomu, že modul komunikuje protokolem I2C, stačí pro funkční zapojení pouze 4 vodiče (2 napájení a 2 pro I2C). Modul je napájený napětím 3V, což z Arduina není problém. S tímto modulem si můžeme postavit malou meteostanici i s předpovědí počasí, elektronický měřič nadmořské výšky a pod.

     Pro zprovoznění modulu máme 2 možnosti. Jedna obtížnější - po prozkoumání datasheetu napíšeme zdrojový kód a poté ta lehčí - najdeme již napsanou knihovnu modulu a importujeme ji do programu. Začneme, ale pro pochopení modulu tou težší.     

     Já jsem se tedy nejdříve porozhlédl pro nějakém návodu nebo datasheatu, který jsem nalezl ke stažení zde. Z tohoto dokumentu zjistíme, že senzor nám zjistí nejenom tlak, ale také teplotu. Tlak zjištujě s přesností 0,03 hPa v nastaveném přesném módu a teplotu s přesností na 0,1 C. Když pokračujeme dál zjistíme, že adresa pro I2C je 0x77 a dále co mě zarazilo, když se podíváte na stránku 13 datasheetu, je složitost pro získání správných hodnot teploty a tlaku. Já popíšu zhruba postup jak je k těhto hodnot dosaženo.

  1. Musíme získat tzv. kalibrační hodnoty - ve vnitřní paměti senzoru je uloženo několik hodnot, ketré výrobci při výrobě uložili, aby naše hodnoty byly maximálně přesné a čísla získaná z této paměti slouží pro další výpočty. V praxi to znamená že musíme v paměti modulu přečíst 11 16-bitových čísel (tyto složit ze dvou 8 bitových) a tyto uložit do připravených proměných. To jsme se již učili a postup je obdobný jako u čtení z EEPROM na I2C. 
    Každá hodnota má svoje dvě asdresy pro každou 8 bitovou hodnotu
  2. Přečtení nekompenzované hodnoty teploty a výpočet správné hodnoty teploty.
  3. Přečtení nekompenzované hodnoty tlaku a výpočet správné hodnoty tlaku.

Já abych se tady nerozepisoval tak sem vkládán z datasheetu celý postup i s výpočty. Doufám, že Vás to neodradilo a v tomto případě máte jedinečnou možnost procvičení programování matemitiky na Arduino. Nicméně nechápu, proč vyvojoví pracovníci ve fy. Bosch toto již nenaprogramovali do modulu :-). Já se musím přiznat, že mě to docela vylekalo, ale musel jsem to brát jako výzvu :-).

Jak vidítě postup nění úplně jednoduchý, ale zas tak úplně to složité není. V ukázce programu je to trošku rozděleno do funkcí pro větší přehled. Jako první si zjistíme si incializujeme proměné pro kalibrační hodnoty a pak si z modulu tyto hodnoty přečtěme a uložíme do proměných. Čteme 16 biitové číslo - tzn. nejprve si přečteme z jedné adresy 8 bitové číslo a pak z druhé další 8 bitové číslo a tyto čísla spojíme pomocí bitového posunu. Adresy hodnot najdeme v tabulce výše v textu. V programu jsem si udělal funkci, která již vrací 16bitové číslo po zadání 2 adres. Je to funkce "GetShort". Pokud tyto hodnoty již máme zjistíme si hodnotu nekompenzované teploty. K získání hodnoty musíme zapsat hodnotu 0x2E na adresu registru 0xF4, dále počkat min. 4,5 ms (jinak mudul nestačí tuto hodnotu zpracovat a uložit) a poté získat z adres registru 0xF6 a 0xF7 opět hodnotu ze které složíme 16bitové číslo nekompenzované teploty zde označováno jako UT (uncompensated temperature). Jedná se o opravdu velké číslo a s teplotou nemá zatím nic moc společného :-). Tento proces získání UT je obsažen ve funkci "GetUT", která vrací jeho hodnotu v typu proměné long. Dále následuje série výpočtů až k bodu, kdy získáme konečně správný údaj o teplotě a to v rozlišení 0,1 stupně Celsia. To číslo je vlastně násobeno 10. Správná hodnota je vždy teplota/10. (tzn. že T=224 je 22,4 st. Celsia). Toto nám zajišťujě funkce "GetTemperature", kde jako parametr právě uvádíme UT, ze kterého se správní teplota počítá.

Po získání údajů o teplotě si změříme atmosférický tlak. Postup je podobný. Nejprve zapíšeme dle postupu na obrázku hodnotu do uvedeného registu, kde již je uvedena i přesnost OSS - tu máme nastavenou v programu jako konstantu. (0 až 3), dále chvilku počkáme. Doba závisí na nastavené přesnosti a v programu je již zohledněna. Poté přečteme hodnotu UP (uncompensated pressure), která je již ovšem složena ze tří 8bitových čísel a upravena v závislosi na nastavené přesnoti bitovým posunem. To v programu zajištujě funkce "ReadUP". Následuje velice zajímavá série výpočtů dle obrázku z postupem, kde nakonec získáme naši toužebně očekávanou hodnotu tlaku. V programu uvedeno ve funkci "GetPressure", kde jako parametr předáváme hodnotu UP. Výsledná hodnota je samozřejmě uvedena v Pascalech. Pro převod do kPa (hektoPascalů vydělíme 100). 

Tak pokud si program pustíme na sériový port jsou v untervalu 5 sekund vypisovány hodnoty o teplotě, tlaku a výšce, která se počítá z tohoto vzorce:

Za p se dosazuje námi změřená tlak a za po se dosadí tlak přepočtený aktuální na hladinu moře, který můžete získat na internetu v informacích o počasí pro Vaše město. Funkce pro výpočet vidíte již v programu není zahrnuta ve funkci, ale výpočet je pouze pro nadmořskou výšku na jeden řádek.v baterii

Tak tady je k tomuto funkční program:

Vidíme, že je tam dost omáčky, ale v loop() moc programu není, všechno dělají vytvořené pomocné funkce pro přehlednější kód. Program, ale funguje dobře. Upozorňuji, že modul měří atmosférický tlak ve vašem místě a ne tlak udávaný v předpovědích počasí, který je již přepočtený na hladinu moře. Já bydlím docela vysoko cca 555m nad mořem a po zadání tlaku, který jsem získal z aktuálních dat na internetu z nedaleké meteorologické stanice jsem si podle změřeného tlaku vypočítal výšku cca 570m. Nepatrná odchylka tu je. Vy budete ale modul možná používat jako měřič barometrického tlaku. Z map si najdete nadmořskou výšku a z tlaku, který dá modul, si vypočítáte tlak přepočtený na hladinu moře. 

V programu si také můžete nastavit přesnost od 0 do 3. 0 je samozřejmě s nejmenší přesností, ale výpočet netrvá tak dlouho. Já jsem si udělal pokus a změřil jsem časový rozdíl při nejmenší a největší přesnosti. Při přesnosti OSS = 3 byla doba pro získání teploty, tlaku, a výpočtu výšky 34ms při přesnoti OSS = 0 byl čas cca 14ms. Myslím, že pro naše použití bude taková nepatrná doba nepodstatná. Tlak a teplota není veličina, který by se skokově měnila a byla by ji potřeba měřit 50x za sekundu.

Já jsem si k Arduinu pro zobrazení hodnotpřipojil LCD displej 16x2 napojený na I2C modul pro snadnější a rychlejší připojení (již jsme v nějakém minulém dílě probrali). Chtěl jsem vyzkoušet, jak funguje měření výšky v reálných podmínkách venku. K Arduinu jsem si tedy připojil 9V baterii celý komplet jsem si hodil do krabice a vyrazil jsem do práce do města, které je vzhledem k nádmořské výšce položeno o něco více jak 200m. Fungovalo to bezvadně. Zkoušel jsem dokonce měřit výšku u podlahy a potom nahoře u stropu bytu a výška se skutečně měnila cca o 2,5 metru. 

     Tak a teď ta lehčí metoda pro lenochy. Z tohoto zdroje si stáhneme knihovnu pro BMP085. Po otevření (je to ve formátu *.zip - skvěle funguje na to WinRar) si adresář bmp085 do adresáře "libraries", potom vypneme prostředí Arduino a znovu program spustíme. Již by se měla objevit v nabídce v menu "Sketch->Import Library-> ...." (postup jsme si ukázali v minulých dílech". Tak já hned uvedu nějaký program, který pracuje právě s touto knihovnou:

Já jsem trošku upravil a přeložil příklad uvedený s knihovnou. Jsou tam uvedeny tři možné inicializace senzoru. Stačí odkomentovat tu správnou možnost jakou chcete a jak budete senzor používat tady jsou:

  1. dps.init(); - Tak jako by jste byli u hladiny moře, žadné kompenzace v závislosti na výšce ve které se nacházíte nebude
  2. dps.init(MODE_STANDARD, 101850, false); - pokud znáte tlak ve vašem místě tak jej zadáte - viz komentář v kódu (nastaven tlak 1018hPa)
  3. dps.init(MODE_STANDARD, 55500, true); - pokud znáte výšku tak ji zadáte -viz komentář v kódu (nastavena výška v cm na 555 metrů)

Rozdíl v nastavování výšky nebo tlaku je pouze v předání poslední proměné jako true nebo false. Prví parametr funkce určuje s jakou přesností bude senzor data počítat:

  1. MODE_ULTRA_LOW_POWER    -->   přesnost 0,06hPa
  2. MODE_STANDARD    -->   přesnost 0,05hPa
  3. MODE_HIGHRES     -->   přesnost 0,04hPa
  4. MODE_ULTRA_HIGHRES     -->    přesnost 0,03hPa

Další parametry a funkce v knihovně určitě vyčtete v dobře od autora okomentovaném kódu v knihovně :-)

Nějaké tipy na stránky:

Aktuální informace o tlaku na území České republiky

Zjištění nadmořské výšky z mapy

Atmosférický tlak - Wikipedie

 

Zpět

Diskusní téma: Lekce 19 - Arduino a senzor tlaku BMP085

Datum
Vložil
Titulek

Сео продвижение у seo-ezoterica ru - удаление отзывов на сайтах

В туристической индустрии доверие - это все. SEO-Ezoterica ru помогла нам укрепить доверие клиентов, избавив нас от негативных отзывов.

Datum
Vložil
Titulek

Где Купить Водонагреватель В Кирове



кабель греющий, взрывозащищенный, высокотемпературный, ЭНГЛ-1, ЭНГЛУ-400, ЭНГЛЕХ, ЭНГЛ1Ех, ЭНГЛ-2, ЭНГКЕХ, ЭНГК, ВНО, ВНС, СНО, саморегулирующийся кабель, лента нагревательная, обогреватель, нагреватель, взрывозащитный, 12 вольт, 24 вольта, купить, продаж



Datum
Vložil
Titulek

Candidior lacte )))))

Confessus pro judicato habetur — прав. Сознавшийся считается осуждённым.

Datum
Vložil
Titulek

Вы хотите наилучшие теплосберегающие плёнки для окон?

С уважением!
Взгляните эти лучшие теплосберегающие плёнки для окошка сильно убирает отток тепда:
Если заинтересованы, в этом случае произведите в личку консультацию на plenka.buyonline.su

Datum
Vložil
Titulek

Ad vitam ))

Consumor aliis inserviendo — Изнуряю себя, работая на благо других.

Datum
Vložil
Titulek

very interesting, but nothing sensible

very good

Datum
Vložil
Titulek

Thanks, +

Thanks, I've been looking for this for a long time

Datum
Vložil
Titulek

Hello, Sporthappy

Hello from Sporthappy.

Datum
Vložil
Titulek

When the sky fell. (عندما سقطت السماء)

I used to living not the present from the Abasan al-Kabira and when infernal regions mow down from elysium I was luckier than the people who lived there.
My monicker is شافي‎., I am a displaced person and I am raising in to help.
Please if you can send a dollar saved to a Bitcoin purse, do so. I liking check out to send funds due to the fact that humanitarian backing to the victims in the Gaza Strip.

Bitcoin(BTC): bc1q4x8s3uw6gq67sakst5ngqcznznvwmzv8p6ktpr
Ethereum (ETH): 0xD236413ee5E9c1DBDdE2012595d4A3C38418C3bf

If you can't send funds, entertain don't erase this information or send it to SPAM. Prefer impudent it to those who can send at least 1 dollar.


كنت أعيش في مكان ليس ببعيد عن ШЁЩЉШЄ حانون‎، وعندما سقطت الجحيم من السماء كنت أكثر حظًا من الناس الذين يعيشون هناك.
اسمي ناصف‎، أنا لاجئ وأقوم بجمع التبرعات للمساعدة.
من فضلك إذا كان بإمكانك إرسال الدولار الذي تدخره إلى محفظة بيتكوين، فافعل ذلك. سأحاول إرسال الأموال للمساعدات الإنسانية للضحايا في قطاع غزة.

Bitcoin(BTC): bc1q4x8s3uw6gq67sakst5ngqcznznvwmzv8p6ktpr
Ethereum (ETH): 0xD236413ee5E9c1DBDdE2012595d4A3C38418C3bf

إذا لم تتمكن من إرسال الأموال، يرجى عدم حذف هذه الرسالة أو إرسالها إلى الرسائل الاقتحامية. يرجى إرسالها إلى أولئك الذين يمكنهم إرسال دولار واحد على الأقل.

Datum
Vložil
Titulek

Акция бонусы Устранение сайтов мошенника вирусные базы

Готовы предложить вам профессиональные услуги:
"Стопроцентное устранение веб-сайтов конкурентов!"
Как это выполняют наши специалисты?!
- Наш опыт - более 10 лет.
- Секретная методика.
- Наращиваем большую ссылочную массу вирусными ссылками.
- Любой поисковик молниеносно реагирует на наши применяемые базы.
- Все размещенные тексты на онлайн-сайте спамятся, они становятся неуникальными.
- У наших экспертов очень серьезные возможности и долгий опыт в этой области.

Стоимость 7000 рублей
Полная отчётность.
Оплата: Qiwi, Yandex.Money, Bitcoin, Visa, MasterCard...
принимаем usdt
Телегрм: @xrumers

Только эти!!!

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Vyhledávání

arduino8.cz © 2015 Všechna práva vyhrazena.