Radíme si navzájem

Datum
Vložil
Titulek

problem s ide arduinem

Dobrý den.

Chtěl bych vás poprosit o radu. Mám problém nainstalovat IDE arduina do PC na Win8.1. Původní program sem si nechtíc vymazal a nový nejde rozjet. Pokaždé mi to napíše, že program startuje, okno pak zmizí a nic se neděje. Za každý nápad předem děkuji.

Datum
Vložil
Titulek

DS18B20

Zdravím,
potřeboval bych poradit s DS18B20 senzorem. Zapojil jsem, vše mi fungovalo. Teplota se vypisovala na LCD displej. Poté jsem odpojil prostřední vodič (ten který předává informace) a od té doby ukazuje displej pouze teplotu 0.00. Dřív, když jsem zkoušel odpojit celý DS18B20, tak vždy LCD ukázal ERROR (mám to tak napsané v programu), a teď i když odpojím senzor, tak se stále zobrazuje nula. S programem jsem vůbec nehýbal, tak nevím kde je problém. Když použiju vypisování teploty na Sériový monitor, tak vše normálně funguje.
Můžete mi prosím poradit?

Datum
Vložil
Titulek

Re: DS18B20

Může sem prosím vložit program?

Datum
Vložil
Titulek

Náhodné spínání tří serv

Ahoj,
prosím o radu jak náhodně spínat tři serva. Potřebuji aby měli stejné cykly, ale jejich spouštění bylo náhodné. Jsem začátečník a přesně nevím kde začít.

Děkuji za každou radu.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Náhodné spínání tří serv

Ahoj,
Jestli to dobře chápu, tak chceš, aby např jedno servo se otočilo o 50° a pak o 60° a další 2 serva měly taky sve cykly a tyto cykly by se nahodně spínaly?

Datum
Vložil
Titulek

SD karta

Dobrý den,
potřeboval bych poradit od zkušenějších z fóra, jak provést následující. Ukládám při ručním měření na kartu tyto hodnoty: číslo měření, napětí, čas a datum ve formátu csv. Jak provést aby se v případě resetu arduina načetla poslední hodnota čísla měření.
Budu vděčný za každé nakopnutí. Jsem začátečník.

Datum
Vložil
Titulek

Pomoc s potenciometrem

Dobrý den.jsem úplný laik v Elektro a potřeboval bych poradit se zapojením posuvným potenciometrem k arduino Leonardo. konektory potenciometru jsou ocislovane 1,2,2,3.poradí prosím někdo do jakých pinů v arduinu to napájet?

Datum
Vložil
Titulek

Re: Pomoc s potenciometrem

Zdravím,
jestli je to nějaký modul, tak určitě lze na internetu najít nějaké zapojení, ale jestli je to klasický potenciometr, tak buďto zkusit najít zapojení podle typu potenciometru nebo proměřit multimetrem. K arduinu bych to nepájel, ale klasicky připojil nějakými drátky. A web je přesunut na nový. ;-)

Datum
Vložil
Titulek

pomůže někdo?

Je tu někdo, kdo by byl ochoten pomoct při realizaci jednoho projektu s ARDUINO DUE?
Děkuji každému kdo bude chtít pomoct začátečníkovi.

Datum
Vložil
Titulek

Re: pomůže někdo?

O jaký projekt se jedná? ;-)

Datum
Vložil
Titulek

Ethernet shield - Server

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak dostat číslo které zadám do tohoto rámečku vytvořeného v HTML: ( client.println("<input type='number' style='background:yellow;width:30px' name='Hodiny' min='0' max='23'>"); ) do nějaké proměnné abych s tím číslem mohl provádět další operace.Předem děkuji za odpovědi. :-)

Datum
Vložil
Titulek

DigitalWrite, DigitalRad

Zdravím, potřeboval bych jen drobnou radu. Mám-li nastaven nějaký pin v modu "OUTPUT", můžu si pak někde v programu přečíst v jakém je stavu pomocí digitalRead? Jde mi o to, že v programu několikrát měním jeho stav přes různé podmínky, ale pak bych chtěl vlastně zjistit v jakém je právě stavu, jestli H nebo L. Nebo na takto nadefinovaný pin lze jen zapisovat a jeho hodnotu si musím udržovat v nějaké další proměnné? Dík za případnou odpověď.

Datum
Vložil
Titulek

Re: DigitalWrite, DigitalRad

Ahoj. Přesně jak píšeš digitalRead(název nebo číslo pinu);

Datum
Vložil
Titulek

jak rozdělit kód?

Zdravím všechny zdatné ARDUINisty a prosím o radu. Pokud píšu kód delšího prohramu, začíná být vlastní soubor neúměrně dlouhý a stále v něm cosi hledám. Nejde nějak jednoduše rozdělit kód do více souborů? Abych v jednom souboru měl funkce pro komunikaci, v druhém funkce pro zpracování dat a ve třetím hlavní program? Jsem na to zvyklý z jiných IDE a přijde mi to naprosto přirozené. Díky za radu. A ještě drobnost - nemáte vyzkoušené nějaké jiné IDE, kde by fungovalo nějaké doplňování rozepsaných příkazů, "zabalování" funkcí a podobně. Díky David

Datum
Vložil
Titulek

Re: jak rozdělit kód?

tak tohle přesně teď taky hledám. Nevíte někdo???

Datum
Vložil
Titulek

driver?

Koupil jsem si UNO R3 Board Module + Ethernet Shield W5100 Module Integrated Board for Arduino. Nevíte někdo, kde bych k tomu našel driver, abych to mohl připojit k Arduino IDE?

Datum
Vložil
Titulek

Re: driver?

Pro ethernet shield s čipem W5100 si knihovnu nese Arduino IDE přímo v sobě. Stačí naimportovat tyto dvě knihovny:
#include <SPI.h>
#include <Ethernet.h>

Informace jsou např. zde:
https://www.arduino.cc/en/Reference/Ethernet

Datum
Vložil
Titulek

Ukládání do souboru

Ahoj všem...
Nikde nemohu najít zda-li je možné vytvořit soubor a zapisovat do něj naměřené hodnoty přímo na disk PC? Řekněme jako protokol ve formátu CSV. Všude nalézám jen zápis na SD či EEPROM. Mám Arduino DUE.

Popř. pokud nemáte jiné řešení?

Dan

Datum
Vložil
Titulek

Re: Ukládání do souboru

Problém bych rozdělil na dvě části. Nejprve je nutné nějakým způsobem data dostat do PC (bluetooth, serial port, USB, LAN, Wi-Fi, NRF24L01...) a následně data na PC zpracovat a uložit do souboru (program, script, web server... ).
Nejjednodušší je připojit arduino k PC, kde je vidět jako sériový port, na který arduino může odesílat data. V PC vytvořím program, který bude číst data z tohoto portu a poté je zapíše do souboru na disk, do databáze na web nebo udělá cokoli dalšího např. přidá k načteným datům informaci o čase nebo pošle e-mail při dosažení nějaké hodnoty atd.

Harmison

Datum
Vložil
Titulek

Re: Ukládání do souboru

Ahoj Moje Arduino ukládá hodnoty na SD do xls. Jednou za hodinu se upne na Flashku kterou mam jako FTP v modemu. V 00.05h přejmenuji soubor na včerejší datum. Tohle dela Arduino samo. Mam pak na Flashce jeden soubor jeden den.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Re: Ukládání do souboru

Může poprosit o kod. Díky macfi20921@gmail.com

Datum
Vložil
Titulek

Re: Re: Re: Ukládání do souboru

Já to dělám takhle:
Serial.begin(57600);
//na tomto ř. se vytvoří znak pro stupeň celsia
lcd.createChar(1, znak);
lcd.begin(20, 4);
// Spustíme RTCC
RTC.begin();
pinMode(chipSelectSD, OUTPUT);
//*****inicializace SD karty******************
if (!SD.begin(chipSelectSD))
{
lcd.clear();
lcd.setCursor(0,0);
lcd.println("inicializace SD se nezdarila!");
delay(10000);
return;
}
lcd.clear();
lcd.setCursor(0,0);
lcd.print("SD karta OK.");
delay(1000);
//a tady si sestavíme jméno nového souboru do outN
DateTime now = RTC.now();
i = (now.year());
x = i;
x = x.substring(3,4);
outN = (x);
i = (now.month());
x = deset(i);
outN = (outN + x);
i = (now.day());
x = deset(i);
outN = (outN + x);
//tady si vytvoříme celé jméno souboru
//i s novým pořadovým číslem do outF
File myFile; //vytvoříme si objekt myFile
for (int i = 1; i < 99; i++) // kolotoč nových čísel(1-99)
{
x = deset(i);
outF = (outN + "_" + x + ".csv");
if (!SD.exists(outF)) //soubor existuje na disku?
{
//lcd.setCursor(0,2); //neexistuje, tedy vytvoříme nový:
//lcd.print("NewFile");
//lcd.setCursor(8,2);
//lcd.print(outF);
myFile = SD.open(outF, FILE_WRITE); //soubor vytvoříme a otevřeme pro zápis
//pokud je soubor otevřen, zapíšeme do něj:
if (myFile)
{ //soubor je otevřen, tedy:
outD = "unixtime,datum,cas,teplota, U1,In,Iv"; //sestavíme hlavicku souboru
myFile.println(outD); // zapíšeme do něj
myFile.close(); // a uzavřeme ho
} // konec vytváření nového souboru
break; //soubor existuje, tedy zpět na smyčku pro nové číslo
}
//lcd.clear();
//lcd.setCursor(0,2);
//lcd.println("soubor existuje");
//lcd.setCursor(1,2);
//lcd.println(outF);
//delay(500);
//lcd.clear();

Datum
Vložil
Titulek

Re: Re: Re: Re: Ukládání do souboru

jestě jsem zapomněl na kus kodu deset Který mi dělá z jednociferného císla, např: 8, řetězec "08".

String deset(int j)
{
String rEt;
if (j<10)
{
rEt = "0" + (String(j));
}
else
rEt = String(j);
return rEt;

Datum
Vložil
Titulek

RF vysílání - prodleva

Zdravím,
měl bych dotaz ohledně vysílání s RF moduly 433MHz. Když u vysílače nastavím menší prodlevu než delay(5000), tak mě to prostě nechce fungovat, neví někdo čím to je?
Předem díky za případnou odpoveď

Datum
Vložil
Titulek

Začátečník

Ahoj potřeboval bych poradit. Jak upravit tento program tak aby mi teplotní čidlo řídilo i servo.
Děkuji.

#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#include <Servo.h>
Servo servo; // create servo object to control a servo
// twelve servo objects can be created on most
int pinA = 3; // pin 3 and 10 are PWM output controled by Timer2
int pinB = 9; // connect pinA/B to H-Bridg
int pos = 0; // variable to store the servo position

// Data wire is plugged into port 2 on the Arduino
#define ONE_WIRE_BUS 10

// Setup a oneWire instance to communicate with any OneWire devices (not just Maxim/Dallas temperature ICs)
OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);

// Pass our oneWire reference to Dallas Temperature.
DallasTemperature sensors(&oneWire);

// Compute linearization constant
// Fan1
float Fan1Min = 0; // PWM is between 0 and 255 for that fan (8 bit pwm)
float Fan1Max = 255;
float Temp1Min = 27.0; // relinearization will be done between 20 Celcius (pwm=Fan1Min)
float Temp1Max = 28.0; // to 27 celcius (pwm=Fan1Max)
float K1 = (Fan1Max - Fan1Min) / (Temp1Max - Temp1Min);

void setup(void) {
// See wxxxxxxxxxxxxxxx
//__________________________________TIMER2_for_Motor_PWM_________________________________
// set TIMER2 for PWM 31 kHz
//
// clear all prescaler bits in TCCR2B = the last 3 Bits
// leave other bits as set by arduino init() in wiring.c
byte mask = B11111000;
TCCR2B &= mask; // TCCR2B is now xxxxx000
//
// set CS22:20 in TCCR2B see p 156 of datasheet
TCCR2B |= (0 << CS22) | (0 << CS21) | (1 << CS20); // same as TCCR2B |= B00000001; TCCR2B is now xxxxx001
//__pinmode

// start serial port
Serial.begin(9600);
Serial.println("Fanduino: DS1820 based temperature fan controller");
Serial.println("Fanduino: DS1820 based temperature fan servo");

// Start up the library
sensors.begin();
{
servo.attach(9); // attaches the servo pin 9 to the servo object
}

}

void loop() {
// call sensors.requestTemperatures() to issue a global temperature request
sensors.requestTemperatures(); // Send the command to get temperatures

// read sensors values
float T1 = sensors.getTempCByIndex(0);

// skip conversion error
if ( ( T1 > -127.00 ));
{
// print them on serial
Serial.print("Temp1: ");
Serial.print(T1);


// normalize values between TempXMin and TempXMax
if (T1 < Temp1Min)
T1 = Temp1Min;
if (T1 > Temp1Max)
T1 = Temp1Max;


// compute pwm value
// when temp will be from TempXMin celcius to TempXMax, pwm will be from FanXMin to FanXMax
float Pwm1 = ((T1 - Temp1Min) * K1) + Fan1Min;


// print pwm values on serial for debugging
Serial.print (" PWM1: ");
Serial.print ( Pwm1 );

// Assign pwm
digitalWrite(pinA, Pwm1 );
digitalWrite(pinB, Pwm1 );
}
{
servo.write(180);
delay(3000);

servo.write(90);
delay(3000);
}
}

Datum
Vložil
Titulek

arduino+lcd+enkoder

Ahoj všetci nadšenci arduina, som úplný začiatočník a preto vás prosím o radu.
Dá sa z arduinom vytvoriť odmeriavanie vzdialenosti pripojením optického enkódera alebo mafnetického snímača ktorý sníma magnetickú pásku a následná hodnota sa bude zobrazovať na lcd?

Datum
Vložil
Titulek

Re: arduino+lcd+enkoder

Pokud dokáži naměřenou hodnotu ze snímače převést na vzdálenost např. znám počet impulsů na otáčku kola a jeho průměr, pak samozřejmě dokáži tuto hodnotu i zobrazit na LCD.

Harmison

Datum
Vložil
Titulek

Arduino NANO - problém

Zdravím,
nahrál jsem do arduina nano program a najednou ledka s označením L strašně rychle bliká, nepomáhá reset ani odpojení. Když do něj chci nahrát program, tak to ukáže jako nezdařené. Netuší náhodou někdo co s ním může být?
Předem díky za odpověď.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Arduino NANO - problém

Toto se mi stalo, když jsem měl zapnutý watchdog, ale zapomněl jsem si do programu dát jeho resetování. Po 8 vteřinách, na které jsem měl nastavený watchdog se atmel dostal přesně do tohoto stavu a pomohlo jenom odpojit napájení. Nicméně po jeho připojení je chvilku (8s) čas na to, nahrát do něj nový program.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Re: Arduino NANO - problém

Tak jo, díky za radu.

Záznamy: 31 - 60 ze 286

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Vyhledávání

arduino8.cz © 2015 Všechna práva vyhrazena.