Lekce 6 - čidlo DHT11 - teplota, vlhkost

04.02.2013 14:36

Dnes použijeme opět náš displej a k Arduinu si připojíme čidlo vlhkosti a teploty DHT11. Jedná se o jednodrátové digitální čidlo jehož podrobnou specifikaci nebudeme zkoumat. Jeho cena se pohybuje i pod 2$. Nevýhodou je docela malá přesnost, avšak pro naše zkoumání naprosto dostačuje. Kdo by chtěl přesnost vyšší, může si objednat čidlo DHT22 s daleko větší přesností a rychlostí. Cena je však někde jinde. Datasheet ke stažení zde.

Parametry DHT11

  • Měřený rozsah: 20-90%RH; 0-50℃
  • Přesnost měření vlhkosti: ±5%RH
  • Přesnost měření teploty: ±2℃

 

Zapojení s mikroprocesorem

Zapojení pinů na DHT11

Schema zapojení

Teď něco málo k samotnému programu. Protože chytré hlavy již vymyslely a napsali potřebnou knihovnu pro komunikaci s DHT11, ušetřili nám tím hodně práce. Nám bude stačit, když si knihovnu stáhnete zde (vzhledem k tomu, že tento web nepodporuje soubory s příponou *.rar a *.zip, nahrál jsem to na ulozto.cz - v případě, že by tento soubor byl na odkaze nedostupný, napiště na mail a já vám ho pošlu nebo uplouduji znova). Poté rozbalíte a nakopírujete adresář "DHT11" do adresáře "libraries" do místa kde máme nainstalované prostředí Arduino. Samotný program je vysvětlen v komentářích ke každému řádku.


Program

 
!!! Upozornění !!! 
Vzhledem k tomu, že čidlo je napojeno na pin 0, který slouží při programování ke komunikaci, odpojete propojovací vodič z pin 0 vedoucí do DHT11 při nahrávání programu do Arduina. V opačném případě počítač při programování ukáže chybovou hlášku. Toto platí i pro Arduino UNO. Další možností je připojit datový vývod z DHT11 k jinému pinu např. 10 a upravit program. 

Pokud jste vše udělali správně není důvod, aby něco nefungovalo. Za domácí úkol si na LCD můžete vypisovat i další data z Adruina např. vlhkost. Tuto hodnotu vrací proměná:

int vlhkost = MojeCidlo.humidity; // zapíše hodnotu vlhkosti do proměné vlhkost

 

Zpět

Diskusní téma: Lekce 6 - čidlo DHT11 - teplota, vlhkost

Datum
Vložil
Titulek

Re: DHT22

Těžko říct, zkus sem vložit kód programu.

Datum
Vložil
Titulek

i2c

Ahoj, potřeboval bych to dát dohromady ale z i2c displ. 20.4
pomůže mě někdo :(
dík

Datum
Vložil
Titulek

Viac cidiel

Kdo poradi ako upravit program aby som mal 2x cidlo dht11 na A2 a druhe na A3.Dakujem

Datum
Vložil
Titulek

Re: Viac cidiel

To by nemělo být těžké...najdi si v kódu vždy části, které se týkají čidla, zkopíruj je a kopie uprav jako nové čidlo...;-)

Datum
Vložil
Titulek

DHT11

Komu to nefunguje a má čidlo na desce pl. spojů Keyes, tak "-" je mínus, "s" je signál a patří na pin 0 (MojeCidlo.read(0);) . A zbývající vývod (prostřední) je +5V :)

Datum
Vložil
Titulek

více dht11

Je možno zapojit více těchto čidel na "jedny dráty"? Mám na mysli obdobu 1-wire nebo něco podobného.

Datum
Vložil
Titulek

Externi mereni

Lze nejak toto cidlo nebo asi lepe DHT22 kvuli rozsahu teplot pouzit i v exterieru ? Pripadne existuje nejake cidlo splnujici IP44 ? Diky

Datum
Vložil
Titulek

Re: Externi mereni

Čidlo DHT11 nebo 22 je elektronická součástka u které odolnost vůči vodě nikdo nezkoumá. IP44 může mít pouze výrobek s tímto čidlem s vhodným krytem nebo zábranou.

Datum
Vložil
Titulek

Odpor

Odpor je tam aby to neshořelo.Jde o doporučení výrobce při krátkých kabelech.Pokud budou dlouhé není třeba.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Odpor

Odpor tam je, aby tam byla v klidu logická 1.

<< 1 | 2 | 3 >>

Vyhledávání

arduino8.cz © 2015 Všechna práva vyhrazena.