Lekce 12 - Posuvný registr 74HC595

16.03.2013 19:09

V dnešním dílu si něco řekneme o posuvném registru 74HC595 (Shift Register). Dále si ukážeme několik příkladů jeho využití. Takže co vůbec posuvný registr dělá? V zásadě je to soustava klopných obvodů, kterými se logická informace posouvá dále pomocí hodinového impulsu. K vysvětlení posuvný registr má celkem má celkem pro nás potřebné 3 vstupy (SER, SRCLK, SCLK)  a celkem v našem případě 8 výstupů (QA - QH). 

Z toho již vyplývá trošku, že k ovládání 8 výstupů je zapotřeba pouze 3 piny na Arduinu. (pozn. v zapojení posuvných registrů v kaskádě je počet výstupů mohonásobně vyšší - vysvětlíme a ukážemě později). K vysvětlení samotné funkce. Když přijde hodinový signál na SRCLK posune se logická hodnota se SER do posuvného registru. Pro naše účely tam pro vysvětlení takto posuneme do obvodu 8 různých hodnot. Takto ovšem můžeme do registru zapisovat pouze když bude na vstupu SCLK logická 0. Po zápisu a přepnutí SCLK do stavu logické 1 se data zobrazí na výstupech. 

Pro naše účely si obvod zapojíme. Budeme potřebovat nepájivé kontakní pole, posuvný registr 74HC595, led diody ( v mém případě jsem použil LED baragraf), odpory k diodám (1,3 kOhm), propojovací kablíky. Nejdříve si na nepájivém kontaktním poli zapojíme napájení posuvného registu. U tohoto typu je to +5V na vývodu 16 a GND na vývodu 8. Potom ještě připojíme vývod 10 na +5V a vývod 13 na GND. Podle obrázku obvodu - zapojení vývodů zapojíme vstup sériových dat na pinu 14 (SER) do Arduina pin 2 (modrý kablík na fotu) a hodinový signál vývod 11 (SRCLK) na Arduino pin 4 a nakonec zapojíme RCLK z vývodu 12 na Arduino pin 3. Výstupy z registru jsou na vývodu 15 (to je Qa) a dále na vývodech 1 - 7 (Qb - Qh). Ty povedou k LED diodám na + a dále přes odpor (nutno spočítat u mě cca 1,3 kOhm - spíš víc než míň). Potřeba je tedy 8 ledek pro jeden registr.  

Obrázek zapojení pro ilustraci s Arduinem UNO (pozor na nastavení pinu pro komunikaci v programu !!! (obrázek převzatý ze serveru abs.stijncoppens.com)

 

Pro větší přehlednost jsem registr zapojil na 2 nepájivé kontaktní pole, ale s přehledem se vejdou i na jedno. Na obrázku níže zapojení napájení. 

Zapojení napájení a vývodu 10 a 13

 

Kompletně zapojený obvod i s LED diodami (LED baragraf), na obrázku je chyba označená oranžovou šipkou - nějakým nedopatřením se vývod obvodu 10 dostal na GND místo na +5V (ač je červený a svou orientaci značí jasně :-). Prosím tedy přepojte pokud nemáte na +5V. V předchozím obrázku tato chyba není.

Na tomto obrázku je jasné, že k ovládání posuvného registru stačí 3 piny z Arduina

 

Program není složitý, jak sami můžete vidět:

Pokud jste vše správně zapojili, výsledek by měl vapadat jako na obrázku níže. Dle programu jsme do Arduina odeslali hodnotu 10101010, podle které se nám výstupy nastavily.Odeslání proběhlo pomocí funkce ShiftOut, ketrá nám právě sama odešle i s hodinovým signálen data na určený pin. Zkuste si sami změnit binární hodnotu a uvidíte, že i výstup bude jiný.  

Na obrázku svítí každá druhá LEDka z prvních 8. Poslední 2 nejsou zapojeny, prože výstupů je jenom 8

Aby jsme neposílali do registruje jen jednu 8 bitovou hodnotu, trošku si program upravíme:

Jak po spupštění můžete, vidět vytvořili jsme si takové běžící světloa. Efekt je uložen v poli data, kde máme uloženo 14 8bitových hodnot. Sami si sekvenci můžete upravit podle svého, nebo jí i rozšířit.

Nyní si vysvětlíme jak zapojit dva registry do kaskády. Jak jste si všimli, jeden vývod tzv. posuvného regostu je nezapojen. Jedná se QH'. Z tohoto pinu tzv. přetečou data, která byla v registu. Toho můžeme využít a zapojit další posuvný regist. Data z QH' budou zapojena do vývodu SER (14) na registru.

Zapojení s Arduinem UNO a 2 registry

 

Na obrázku je videt modrý vodič z QH' (9), kterým se posouvají data do druhého registru na SER (14) 

 

Kód pro toto zapojení se neliší skoro vůbec od našeho zakládního kódu s jedním posuvným registrem:

Pro efekt běžícího světla je kód zde:

Jak můžete v kódu vidět data do registru pošleme pomocí funkce shiftOut() dvakrát. První pro druhý regist (nejdrívě se samozřejmně načtou do prvního) a podruhé pro první registr (při druhém volání funkce se data posunou z prvního do druhého).

Aby, jsme také registry mohli využít také smysluplně zkusíme si připojit k registrům také 2 číslice 7-segmentového dipleje. Kód, který je pod obrázkem počítá s tím, že číslovky mají společný +, a jednotlivé segmenty se rozsvicují přivedením GND (země) na jednotlivé vývody LED dipleje a samořejmně přes adekvátní odpor. (U mě opět cca 1,3 kOhm).

Na přoloženém videu můžete vidět, že jsem připojil v jednom případě také třetí registr. Registrů můžete za sebou zapojit kolik chcete. Dají se využít i v mnoha jiných případech, ale to je už na vás. Tak doufám, že vše bylo pochopeno a příště naschledanou.

Zpět

Diskusní téma: Lekce 12 - Posuvný registr 74HC595

Datum
Vložil
Titulek

masko m927n

Вопрос интересен, я тоже приму участие в обсуждении. Вместе мы сможем прийти к правильному ответу.

Datum
Vložil
Titulek

Онлайн игры j61x

А что в результате..

Datum
Vložil
Titulek

Thank you For your hard work over the years! For this, we give you the opportunity. https://google.com#1234567890 For more information, see the instructions. skfhjvkjsdjsrbhvbsrfhkis

Thank you For your hard work over the years! For this, we give you the opportunity. https://google.com#1234567890 For more information, see the instructions. skfhjvkjsdjsrbhvbsrfhkis

Datum
Vložil
Titulek

write s322v

Огромное спасибо Вам за поддержку. Буду должен.
But we're jotting down some of the guidelines that now we have accumulated over the years and the recommendation from our editors' network to write a thriller. There is no such thing as a positive shot plan the place you may write awesome Psychological Thriller Novels. You need to learn Survival Thriller Novels for answering this query. You have got to keep in mind the type of story you've gotten been telling and provide the ending accordingly. It is the rivalry between these two opposing forces that give rise to a plot that can ensure that the story strikes ahead; therefore it is essential for every character to have a clear motivation. So, if the characters in peril or any type of a dangerous situation from an unexpected kind or place, it would keep your viewers intrigued by the story. How will the characters react within the face of adversity? In a domestic thriller, the stake might be extra specific to the important characters.

Datum
Vložil
Titulek

write w846t

Я извиняюсь, но, по-моему, Вы не правы. Могу это доказать.
2. Earlier than the Church of Rome could endorse his work or vouch for him, he wanted to get the Church of Rome itself turn out to be acquainted with what Paul needed to profess. 3. The Church of Rome was comprised of each Jewish & Gentile Christians. Through the course of his keep in Rome, Paul grew to become very properly acquainted with the ideas & notions being propagated by the Church of Rome. Such tiffs give rise to notions reminiscent of why did somebody do a selected factor, why was a sure motion committed, why was something certain mentioned to a selected someone or at some specific venue. Why did Paul Write The Book of Romans? One such query pertaining to the Christian faith is, why did Paul write The E book of Romans? To deliver them collectively and streamline their thoughts, Paul wrote The Guide of Romans to deliver them at par with each other. To satisfy this mission, he travelled & rested for durations at one location on numerous events.

Datum
Vložil
Titulek

write o125u

Замечательная мысль
It comes with features like actual-time AF tracking, a pop-up display, in-body stabilization, solid battery life and awesome picture quality. It's also a strong alternative for content creators, with 4K 30p video and OM-Log mode to spice up dynamic vary. If you're in search of a camera (or drone) for content material creation, travel pictures and more, Amazon Prime Day has some great offers, including rare sales on fashionable fashions. Still, at this value, it is among the finest cameras presently out there for content creators. These are the best offers we have discovered, but there are others as effectively. Lexar's V60 II memory cards (250MB/s learn and 120MB/s write) are up to 31 percent off, with the 128GB model priced at simply $31 and the 256GB model at $62. Best of all, highly effective telephoto lenses are comparatively cheap in comparison with other manufacturers. Despite being just a few years old, the 20-megapixel OM System (previously Olympus) E-M1 III is still among the best wildlife photography cameras accessible.

Datum
Vložil
Titulek

write d889y

Я с Вами согласен. В этом что-то есть. Теперь стало всё ясно, благодарю за помощь в этом вопросе.
In each historic Egypt and Mesoamerica, alternatively, writing might have evolved by way of calendric and political requirements for recording historical and environmental events. Different segments of the e book market include non-fictional works that some might not characterize as literature but exist within the identical advertising and marketing house, resembling widespread historical past, biography and autobiography, political and superstar memoirs, self-assist and educational books, popular science and expertise, accounts of social issues, and futuristic projections. Students additionally might write trainer evaluations to be used by teachers to enhance instruction or by others reviewing quality of trainer instruction, particularly inside higher education. Scientific or scholarly work written for extra fashionable audiences relies on the printed work of the scientific literature for its authority however does not in itself straight contribute to the scientific literature. The Proto-Elamite script is thought to have developed from early cuneiform (proto-cuneiform). Williams C, Beam S (2019). "Expertise and writing: overview of analysis". Police departments and other our bodies charged with the enforcement of legal guidelines and upkeep of civil, business, or criminal order often should produce studies of the interactions with community members, actions taken, the process and outcomes of inquiries, and the disposition of cases.

Datum
Vložil
Titulek

topic g710h

Браво, отличная идея и своевременно

Datum
Vložil
Titulek

topic a424c

Прошу прощения, что вмешался... Мне знакома эта ситуация. Можно обсудить. Пишите здесь или в PM.
So badly in indisputable fact that the Android SMS For Messenger app may actually violate Googles insurance policies about "misleading system settings modifications" by hiding the opt-out selection behind a tiny "settings" button. Facebook needs you to make use of Messenger, really, really badly. The question right here is: How should lawmakers use social media to help them perform their jobs? It is Delight Weekend in San Francisco, which suggests there will be over 1,000,000 extra rainbow clad lovelies parading, dancing and celebrating within the streets and that is all the time enjoyable. There was a superb quantity of talk this week about Mark Zuckerberg's laptop camera and mic --A savvy Twitter consumer noticed that a current image taken of the Fb founder revealed that he tapes over his laptops digital camera and mic. Next week can be our final week of anniversary posts and celebrations and I will be releasing be some special topic strategies. We shall be in touch.

Datum
Vložil
Titulek

Mělo by to jít i po jednom pinu.

Můžete se prosím k tomu vyjádřit někdo zkušenější než já?
https://prog.world/saving-pins-for-arduino-single-wire-shift-register-control-74hc595/

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Vyhledávání

arduino8.cz © 2015 Všechna práva vyhrazena.